Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Απαράμιλλες οδηγίες συμπλήρωσης του τέλειου Μηχανογραφικού

Ο τίτλος το λέει ξεκάθαρα: "Απαράμιλλες οδηγίες συμπλήρωσης του τέλειου Μηχανογραφικού". Και Μηχανογραφικό συμπληρώνουν οι υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Άρα συμπληρώνουν οι έφηβοι. Και άρα το κείμενο αναφέρεται σε αυτούς ενώ είναι ακατάλληλο για ενηλίκους.
 
Η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού αποτελεί για τους περισσότερους εφήβους μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής τους. Για κάποιους τη μοναδική... Η κρισιμότητα της στιγμής δεν θα μπορούσε να με αφήσει αδιάφορο. Αξιοποιώντας την εμπειρία αιώνων που έχω συσσωρεύσει, αποφάσισα να συμβάλω στην αποφυγή λαθών κατά την επιλογή σχολών και τελικά δραμάτων που συνήθως ακολουθούν την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όλοι οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν Μηχανογραφικό. Εκείνοι που θα ακολουθήσουν τις συμβουλές που ακολουθούν θα συμπληρώσουν ΤΟ Μηχανογραφικό

Συμβουλή πρώτη. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στη συμπλήρωση ενός σωστού και κυρίως σύγχρονου Μηχανογραφικού είναι οι γονείς, ο συντηρητισμός τους και η ψευδαίσθηση ότι τα γνωρίζουν όλα ενώ εσείς το παραμικρό (για τους συγκεκριμένους γονείς είστε τόσο ευφυείς όσο κι ένας μπούφος). Απομακρύνετε, λοιπόν, τους γονείς πριν αρχίσετε τη συμπλήρωση. Όσο πιο μακριά τόσο το καλύτερο. Αν αρνούνται να απομακρυνθούν θυμίστε τους ότι το Μηχανογαρφικό (Μ στο εξής) κρίνει το δικό σας μέλλον και όχι το δικό τους. Αν η απάντησή τους είναι ότι «είστε μικροί και δεν ξέρετε τι σας γίνεται», μπορείτε να φορτίσετε συναισθηματικά την κατάσταση. Μια καλή λύση θα ήταν να τους παροτρύνετε να επισκεφτούν τη γιαγιά στο χωριό, που είναι μόνη της -μεγάλη γυναίκα- και θα τους έχει επιθυμήσει και... να μην τα πολυλογώ, γιατί ξέρετε τώρα από τέτοια. Αν, παρόλα αυτά επιμένουν να συμπληρώσετε μαζί το Μ, μπορείτε να καταφύγετε σε απειλές του στιλ: «κι εγώ θα γίνω ναρκομανής» (να συνοδεύεται από χτύπημα των ποδιών στο πάτωμα και ίσως δάκρυα). Ή «θα δεις εσύ, θα το γυρίσω στην ομοφυλοφιλία και θα παίρνω μέρος στην παρέλαση “Athens pride” πρώτη μούρη και θα με δείχνουν όλα τα κανάλια και να δω με τι μούτρα θα εμφανιστείς στη γειτονιά ή ακόμα καλύτερα στο χωριό και τους μπρουτάλ φίλους σου». Αν κι αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, τότε μπορείτε να φτιάξετε μαζί τους ένα Μ όπως τους αρέσει και σε ανύποπτο χρόνο να το αλλάξετε με βάση τις δικές σας προτιμήσεις και να το οριστικοποιήσετε κρυφά. 
Η μόνη συζήτηση που πρέπει να γίνει με τους γονείς είναι για το οικονομικό θέμα. Εννοείται ότι οι οικονομικές δυνατότητες των γονιών θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις επιλογές σας και καλείστε να το σεβαστείτε. Ή μπορείτε να προτείνετε λογικές και τεκμηριωμένες λύσεις, κάτι που θεωρώ ανέφικτο, οπότε... απλώς σεβαστείτε.

Συμβουλή δεύτερη. Κλειδώστε τη γιαγιά στο υπόγειο. Αν στο σπίτι σας δεν υφίσταται τέτοιο (υπόγειο), μπορείτε να τη στείλετε στο χωριό. Κάτι τέτοιο θα βόλευε, αφού αμέσως μετά θα μπορείτε να παροτρύνετε τους γονείς σας να την επισκεφτούν (βλ. συμβουλή πρώτη). Μια τέτοια κίνηση θα ήταν σοφή για πολλούς λόγους. Σκεφτείτε να έχετε τον πόνο σας για τη συμπλήρωση, να προβληματίζεστε για τη σειρά των σχολών και η γιαγιά δίπλα σας να λέει τα δικά της, να σας ξεματιάζει ή να περιφέρεται με θυμιατήρια, ώστε να αποφύγετε το κακό το μάτι. Θα σας πιάσει πονοκέφαλος και το να συμπληρώνει κανείς το Μ με πονοκέφαλο δεν είναι και το καλύτερο πράγμα. Οι γιαγιάδες είναι καλές, οι καημένες, αλλά και ικανές να φορτίζουν και να δραματοποιούν ακόμα και απλές καταστάσεις -πόσο μάλλον τη συμπλήρωση του Μ- με παρατηρήσεις του στιλ: «είναι πράγματα τώρα αυτά που δηλώνεις; Αυτά είναι πράγματα του διαβόλου και του τριβόλου και θα μας κοροϊδεύει ο κόσμος και θα πέσει φωτιά να μας κάψει». 

Συμβουλή τρίτη. Αν ξεκαθαρίσατε το τοπίο από γονείς και γιαγιάδες, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη διαδικασία. Δηλώστε όλες τις σχολές με τη σειρά που επιθυμείτε σαν να έχετε αριστεύσει στις εξετάσεις. Μην αποφύγετε τη δήλωση σχολών πιθανολογώντας ότι είναι αδύνατη η εισαγωγή σας σε αυτές, εξαιτίας της υψηλής βάσης τους. Δεν έχετε να χάσετε και τίποτε γεμίζοντας σχολές το Μ. Στη σχολή που είναι να πετύχετε θα πετύχετε ακόμη κι αν την έχετε δηλώσει χιλιοστή εξηκοστή πέμπτη. Μοναδικό κριτήριο για την εισαγωγή είναι τα μόριά σας και το να έχετε... δηλώσει τη σχολή που επιθυμείτε. Βέβαια, όσο και να τα λέει κάποιος, θα βρεθούν εκείνα τα καμάρια υποψήφιοι με μυαλό γαρδούμπα που... Το να δηλώσετε πρώτη μια χαμηλόβαθμη σχολή για να λέτε μετά «Πέρασα εκεί που ήθελα. Αυτή είχα δηλώσει πρώτη», είναι μια μεγάλη βλακεία, γιατί απλώς κανείς δεν πρόκειται να σας πιστέψει ότι το όνειρό σας ήταν να περάσετε π.χ. στη σχολή Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας. Ελάχιστοι γνωρίζουν ακόμη και την ύπαρξη της συγκεκριμένης σχολής. 

Συμβουλή τέταρτη. Αποφύγετε να δηλώσετε μια υψηλόβαθμη σχολή επειδή είναι... υψηλόβαθμη και περιζήτητη απλώς και μόνο επειδή συγκεντρώσατε πολλά μόρια. Η εφήμερη δόξα(;) που θα σας προσφέρει η επιτυχία σε μια τέτοια σχολή δε λέει το παραμικρό. Μάλιστα, υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθείτε σε μια σχολή που ποσώς σας ενδιαφέρει ή που θα δυσκολευτείτε να τελειώσετε. Ακόμη κι αν όλα πάνε καλά και κάποια στιγμή καταφέρετε να πάρετε το πολυπόθητο πτυχίο, είναι πιθανό να μην μπορείτε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου κλάδου και τότε θα είστε ένας ακόμη, από τους πολλούς, άνεργους πτυχιούχους. Δεν λέω, είναι ωραίο πράγμα ένα καδραρισμένο πτυχίο μιας καλής σχολής στον τοίχο του σαλονιού αλλά η δουλειά του πτυχίου δεν είναι να στολίζει τοίχους. Δουλειά του είναι να «στολίσει» εσάς με εφόδια για αποκατάσταση και εξέλιξη. Με απλά (και όχι "απλώς") λόγια, δουλειά του είναι να σας δώσει... δουλειά. 

Συμβουλή πέμπτη. Συνειδητοποιήστε ότι το Μ είναι το διαβατήριό σας για μια σχολή και όχι για μια πόλη. Δηλώστε τη σχολή που σας ενδιαφέρει σε κάθε πόλη που υφίσταται. Αν αρχίσετε εκπτώσεις αναφωνώντας π.χ. «Εντάααξειειει, εγώ θέλω Νομική αλλά όχι και στην Κομοτηνήηη», μάλλον δεν είστε για Νομικήηη. Γιατί αν όνειρό σας είναι η Νομικήηη, τότε βγάλτε τον σκασμό και δηλώστε τη σχολή όπου κι αν βρίσκεται. Μια σχολή της Αθήνας δεν εξασφαλίζει την επιτυχία ούτε μια καλή παντρειά και σίγουρα μια σχολή της Κομοτηνήηης δεν είναι συνώνυμη της αποτυχίας. Αν, παρόλα αυτά, η πόλη παραμένει προτεραιότητα για εσάς, τότε αποδεχτείτε ότι οι σπουδές δεν αποτελούν το βασικό μέλημά σας. Άλλα σας ενδιαφέρουν και δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να τα αναλύσω εδώ. 

Συμβουλή έκτη. Μην επιλέγετε μια σχολή και αντίστοιχα μια πόλη με κριτήριο μια σχέση. Ερωτική ή φιλική άσχετο. Οι σχέσεις σήμερα είναι και αύριο... πάπαλααα. Ακόμη κι αν ο/η αγαπημένος/η σας σάς έχει υποσχεθεί ότι θα «σας πάρει» όταν μεγαλώσετε, αδιαφορήστε. Αν πρόκειται για μια δυνατή, πραγματική, φλογερή σχέση, αυτή δεν πρόκειται να ξεθωριάσει εξαιτίας της απόστασης. Άλλωστε τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα βοηθούν σε αυτό. Θα βγάζετε (ή μάλλον θα συνεχίσετε να βγάζετε) selfie και θα του/της τις στέλνετε. Ξέρετε από αυτά. Selfie με το πόδι λυγισμένο σαν να έχετε πάθει κράμπα βαριάς μορφής, με το πόδι μπροστά, με το πόδι πίσω, με τα πόδια μπερδεμένα σαν περικοκλάδα, με τα χείλη σουφρωμένα λες και βγήκατε από αποτυχημένο Botox ή πάθατε συμφορά μεγάλη... Έτσι, και δεν θα αποπροσανατολιστείτε από τον στόχο σας και τη σχέση σας θα κρατήσετε ζωντανή, μέσα στη φλόγα και το πάθος. 

Συμβουλή έβδομη. Μην περιφέρετε το Μ από τον έναν στον άλλον (και κυρίως σε εμένα) σαν να είναι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο καθένας θα σας λέει το μακρύ και το κοντό του βασισμένος στις προσωπικές εμπειρίες και δυνατότητές του. Μπορεί και στα απωθημένα του. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει καλύτερα από εσάς τι ακριβώς θέλετε και σας εκφράζει. Εντάξει, είπαμε Μ συμπληρώνετε, δεν γράφετε μυθιστόρημα. Μην αφιερώσετε σε αυτό περισσότερο χρόνο από εκείνον που αφιέρωσε ο Ναγκίμπ Μαχφούζ για να ολοκληρώσει την «Τριλογία του Καΐρου». Κάποιοι, βέβαια, θα περιφέρετε το Μ παντού, για να δείξετε πόσο πολλά μόρια "πιάσατε" και πόσο καλά τα καταφέρατε αλλά να γνωρίζετε ότι οι άλλοι βαριούνται να ακούνε τι σας είπε ο ένας και τι σας συμβούλευσε ο άλλος. Η συλλογή απόψεων από κάθε καρυδιάς καρύδι μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει. Τώρα βέβαια, αν ήδη βρίσκεστε σε σύγχυση, μπορείτε να αδιαφορήσετε για τη συγκεκριμένη συμβουλή. Πάρτε, λοιπόν, το Μ σας και αρχίστε τη γύρα. Στο κάτω κάτω υπάρχει πιθανότητα να ακούσετε κάτι σοφό που θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα. 

Συμβουλή όγδοη. Ξεχάστε όλες τις προηγούμενες συμβουλές. Κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να φανταστείτε το μέλλον σας. Αν βέβαια, αυτό που θα αντικρίσετε σφραγίζοντας τα μάτια σας είναι απλώς ένα μαύρο πράγμα, σκοτάδι πίσσα, τότε τα πράγματα δεν είναι καλά ούτε αισιόδοξα. Σημαίνει ότι είστε άτομα χωρίς όνειρα, χωρίς στόχους, χωρίς φιλοδοξίες, οπότε και δεν χρειάζεται να πολυασχοληθείτε με το Μ. Στην περίπτωση αυτή, ανοίξτε και πάλι τα μάτια σας και ακολουθήστε προσεκτικά τις παραπάνω σοφές συμβουλές. Ίσως και η συμβουλή κάποιων ειδικών τότε να κρίνεται αναγκαία. 

Όπως και να έχει, εύχομαι σε όλους σας καλές επιλογές στο Μηχανογραφικό! 
Αυτό το τελευταίο δεν είναι συμβουλή. Είναι απλώς ευχή.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Προοπτικές σχολών, Αδιέξοδα παιδιών
Τα επαγγέλματα του μέλλοντος
Ευτυχισμένοι παππούδες!
Κυνηγοί Δεινοσαύρων
Τώρα είσαι φοιτητής! Ε, και;
Παιδιά για λασπόνερα ή για Ωκεανούς;
Τα όνειρα των άλλων



Δεν υπάρχουν σχόλια: